Byalaget får 100 000 kr för skötselplan av Borgehage

lona-logo

Alla i byn inbjuds att bidra till insamlingen av information om växter, djur, kulturminnen och annat värt att bevara och vårda i Borgehage. Utifrån denna inventering ska en skötselplan göras. För detta har Byalaget fått statsbidrag på 100 000 kronor.

Kan och vill du bidra, kontakta

Anette Wickholm: anette.wickholm@gmail.com

Ingrid Klefbäck: ingrid.klefback@gmail.com

Birger Pettersson: birger.petersson@comhem.se

Anders Blomqvist: anders.blomqvist@strukturator.se

Bakgrund

Statligt LONA-bidrag (Lokal Natursatsning) till Borgehage Byalag för projektet ”Borgehages Natur – Förstudie”

På årsmötet 2015 togs frågan upp om möjligheterna att få till en gemensam lösning för skötseln av Borgehages Natur. Byalaget tillsatte en arbetsgrupp med Anders Blomqvist, Ingrid Klefbäck och Birger Petterson för att undersöka denna möjlighet.

Genomfört arbete

Arbetsgruppen har med support från Byalagets ordförande Anette Wickholm arbetat med att definiera ett förstudieprojekt och ansöka om statliga medel som delfinansiering av denna förstudie. Under hösten och vintern har flera aktiviteter genomförts för att slutligen definiera och lämna en ansökan om statligt stöd.

I oktober förra året hölls bland annat ett möte i Borgehage med Skogsvårdsstyrelsen, Länsstyrelsen och Borgholms Kommun för att på plats visa på Borgehages naturskatter. Under en rundvandring visades speciella arter och miljöer upp som kan vara viktiga att vårda. Vidare diskuterades hur naturen på bästa möjliga sätt kan förvaltas, men även göras tillgänglig för allmänheten.

Projektgruppen har lagt upp arbetet som en förstudie under år 2016, detta projekt, och en genomförande fas med start år 2017. Genomförandet kan ske under 1-50 år beroende på vilken lösning som förstudien kommer fram till.

LONA-bidrag

För LONA-bidraget som Borgehage Byalag beviljats på 100.000 kr har följande aktiviteter definierade (ansvarig inom projektgruppen är):

Förstudie för bevarande och utvecklande av natur-, kultur- och rekreationsvärden (Anette W)

Inventering och insamling av befintligt material för artgrupperna kärlväxter, insekter, lavar, mossor, svampar och djur (Ingrid K)

Sammanställning av kulturmiljövärden som fornlämningar, historiska kartor, husgrunder, stigsystem och sägner (Ingrid K)

Förslag till detaljerad plan för att nå samstämmighet avseende mål för områdets framtid, tas fram efter möten och guidade turer i området (Birger P).

Kvalitetssäkring

Länsstyrelsen kräver att förstudien görs av konsult med vetenskaplig kunskap i biologi och kulturhistoria i dialog med markägarna och projektgruppen som tagit fram inventeringsunderlagen.

Medfinansiering via ideella insatser

Det beviljade bidraget på 100.000 kr ska finansiera den externa konsulten och medfinansiering (minst lika mycket) sker genom ideella insatser i tid. Dessa värderas till 200 kr per nedlagd timme. Enligt våra beräkningar kommer den ideella insatsen att uppgå till minst 500 timmar, vilket därmed motsvarar kravet på samma värde som LONA-bidraget.

Upphandling av konsult

Projektgruppen kommer att handla upp en konsult med erfarenhet inom liknande projekt för att kvalitetssäkra förstudien.

Framtida skötsel av Borgehages Natur

Förstudien har bland annat som mål att finna en plan för hur Borgehages Natur ska kunna skötas på ett enhetligt sätt i framtiden. Detta påverkar alla markägare, varför samstämmighet om skötseln är avgörande för att kunna söka ytterligare bidrag för genomförande av skötselåtgärder med start 2017.

Arbetet med att få en gemensam uppfattning om framtida skötsel kommer att ske under året genom möten med markägarna där olika alternativ kommer att diskuteras. Förhoppningen är ett gemensamt beslut om skötselplan senast i oktober 2016.

Byns delaktighet

För att lyckas med detta projekt behöver projektgruppen få in kunskap/information avseende de olika åtgärderna så att kartläggningen av natur och kultur blir av en god kvalitet.

Vi bjuder därför in alla i byn, bofasta som sommargäster och andra med anknytning till Borgehage, att bidra med insamling av information om speciella växter, djur, kulturminnen etc som finns i Borgehage.

Kontakta gärna respektive ansvarig för de fyra olika åtgärderna, se rubrik ”LONA-bidrag” ovan, för direkt kontakt och koordinering.

Det är med gemensam kraft som vi kan lyckas med denna intressanta uppgift.

Ytterligare information

Information om förstudiens framskridande sker via Byalagets hemsida. Kallelser till möten och andra aktiviteter annonseras på hemsidan och vid brevlådorna vid kvarnen.

 

 

Det här inlägget postades i Bilder, Borgehage byalag, Lona-projektet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar