Årsmötesprotokoll Borgehage Byalag 31 juli 2018

Närvarande: Hans Thorsén, Anders Roland, Sven Klefbeck, Peter Gyulai, Bertil Lindberg, Ingrid Klefbäck, Ove Lindberg, Elisabeth Jacobsen, Mads Jacobsen, Christina Lundberg, Nils Nilsson, Agneta Dworsky, Håkan Wickholm, Tjerstin Thorsén, Anders Welander, Solveig och Ulf Beijbom, Peter Flärd, Ronny Andersson, Robert och Ulla Holm, Eva och Anders Gustafsson, Madeleine Mårtensson, Olivia Grönberg Svalander, Gunnel Henriksson, Charlotte Vänerman, Jonas Henriksson, Håkan Mårtensson.

1. Ordförande Anette Wickholm hälsade välkommen och förklarade årsmötet öppnat och hälsade även gästen kommunalrådet Ilko Korcovic välkommen.

2. Till ordförande för mötet valdes Anette Wickholm

3. Till sekreterare för mötet valdes Karin Svärd Wernersson

4. Till justeringsman för mötet valdes Madeleine Mårtensson

5. Dagordningen godkändes

6. Styrelsens verksamhetsberättelse – verksamhetsåret löper från 1 juli – 30 juni. Anette informerar om vad som hänt under det gångna året. Bland annat om LONA-projektet som Anders Blomqvist redovisade mer om under mötet.

Jan Ljungar är ny huvudansvarig för underhållet av tennisbanan i. Banan är rensad och spelbar. Det har varit bouleturnering och det var ”Drängarna” som vann. Vidare informerades om vad som gjorts med kvarnen och bryggan. Midsommarfirande var lyckat, det var många som firade tillsammans.

Tjerstin Thorsén håller vår hemsida uppdaterad med allt som händer i byn, alla dokument mm finns samlat på www.borgehage.se.

7. Ekonomirapport – Krister Ljunge berättade om Borgehages ekonomi. Jubiléet kommer att redovisas nästa verksamhetsår och det kommer att finnas en specifik redovisning om 200-årsjubileumet. Gåvor till Byalagen för jubileet har kommit in med 11 000 kr. Det var många som hjälpte till med festen. Det är fortfarande många medlemsavgifter som saknas. Det går att swisha medlemsavgiften till Byalagets konto. Byalagets swish är 123 595 8053 och Byalagets Bg nr är 5183-3259. Idag (den 30 juli) vet vi, att den faktiska behållningen en månad in på verksamhetsåret är ca 7–8 000 kr, så Byalaget behöver fler medlemmar. I förhållande till förra uppbördsperioden saknas ca 50%.

Utgifterna – kvarnen kostar mycket pengar med återkommande renoveringar. Byalaget samarbetar med ägaren Räpplinge Hembygdsförening för att säkerställa löpande underhåll och det har kommit in 5 000 kr i bidrag från Ölands Gruppen i Sthlm.

Byalaget köpte ett partytält i samband med jubiléet och det finns nu att hyra för 500 kronor per tillfälle. Kontakta Kicki och Roger Lundberg om ni vill hyra tältet.

Utgifter som vi haft under sommaren är 200-årsfirandet och kostnader för de åtgärder som vidtagits vid badet. Det är lekställning för 2 000 kr samt kostnad för schaktning, utfyllnad och stege till flotten, som vi inte ännu fått faktura på.

8. Revisionsberättelse – Peter Flärd läser upp berättelsen och det finns inga invändningar.

9. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen – medlemmarna beviljar styrelsen ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.

10. Val av ordförande 1 år – omval Anette Wickholm.

11. Val av två revisorer 1 år – omval av Peter Flärdh och Sven Klefbäck.

12. Val av valberedning – omval Ronny Andersson och Susanne Svensson.

13. KOMET/ (LONA)-projektet information – Anders Blomkvist berättar om Lona projektet som hållit på under 3 år. Länsstyrelsen och kommunen stöttar arbetet. Konsulter har anlitats av projektet för att inventera insekter, svampar och lavar samt blommor för att fastställa vad som finns att bevara i byn. Borgehage är norra Europas mest artrika plats. 6 markägare har fram tills idag tackat ja till att ingå skötselavtal (naturvårdsavtal). Minimilängden för naturvårdsavtal är på 10 år men det går att teckna längre tid. Ju fler som ingår naturvårdsavtal desto bättre. Utredningen kring vilka delägare som finns till den samfällda marken (sjöängar och alvarmark) har blivit klar och alla berörda fastighetsägare har blivit kontaktade. Samtliga fastighetsägare ska ta ställning och lämna besked senast den 31 augusti. En förutsättning att röjning och underhåll kommer till stånd är att samtliga delägare till den samfällda marken tackar ja till erbjudandet från Naturvårdsverket. Om röjning kan sätta igång så upprättas en 3-årsplan på hur man ska röja i markerna. Det virke som fälls tillfaller markägaren. Det finns möjlighet att sätta ut djur för att beta av gräs och sly för att säkerställa att markerna inte växer igen.

14. Bryggan – Håkan Mårtensson har hjälpt till och renoverat sista trappsteget på badbryggans stege. Vi kommer att behöva byta stege och se över bryggan i sin helhet inför nästa badsäsong. Stegen till flotten är borta och Atte Roland erbjuder sig att beställa en ny stege och samordna att den sätts på plats. Bryggan tas upp i vanlig ordning vid skördefesten. Mötet beslutar att bryggan ska läggas ut till Kristi Himmelfärdshelgen om möjligt annars till midsommar. Uppmaning från Håkan M att ta bort 2 stenar från botten vid stegen så är det snart enbart sandstrand där.

15. Kvarnen – Jonas Henriksson berättade om vad som gjorts med kvarnen. Bland annat har taket tvättats och tjärats, den har gjorts ren och målats. I våras var det någon som stött till och skadat en av stöttorna. Vid undersökning visade det sig att stöttan är murken, troligen måste alla stöttorna bytas. Husbock kanske finns i kvarnen – kanske inte. Detta behöver kontrolleras och detta gör vi i samråd med Räpplinge hembygdsförening. Styrelsen samordnar också bidragsansökan hos Ölandsklubben. Jonas H fortsätter att koordinera insatser kring kvarnen.

16. Övriga frågor – Ingrid Klefbäck har röjt i vassen vid stranden, som måste hållas i tukt. Behövs hjälp med att räfsa ihop och köra skräpet till Kalleguta.

Tjerstin berättar att det finns fler foldrar om Borgehage, finns att hämta hos Tjerstin Thorsén.

Elisabet saknar att någon kommer runt och tar upp medlemsavgift till Räpplinge hembygdsförening. Ronny Andersson lovar att komma runt och ta in betalningar inför nästa verksamhetsår.

Robert Holm har gjort en liten film från 200-årsjubileet som kan köpas – USB-minne cirka 100 kr. Vid intresse kan man maila Robert på robert.holm50@gmail.com

Tomas – skräpigt på parkeringen vid början på byn. Finns byggskräp mm, gammalt släp mm. Fråga Hasse Sjävall om han kan tänka sig att hjälpa till.

Agneta D vill samla barnen någonstans för att kunna göra något tillsammans med andra barn, t ex samlas vid bryggan någon dag. Agneta sätter upp anslag om detta nästa sommar.

Håkan Mårtensson föreslår att fortsätta med grillfest en gång per år. Familjerna Håkan Mårtensson och Grönberg samordnar nästa sommars grillfest.

Ilco informerade om översiktsplan för Borgholm Köpingsvik. Enligt Ilko behövs fler utvecklingsområden som kan förtätas och användas för exploatering av nya bostäder. Kommunen planerar för bostäder inom två områden, och det är ovanför Köpingsvik vid Solberga, som Hjältevadshus äger, sedan är det Borgehage som Carlson & Andersen delvis äger. Kommunen har enligt programplanen 45 tomter som det är tänkt att byggas på i Borgehage. Nästa steg är att markägaren tar fram en detaljplan och det kan ta 1–2 år.

17. Mötet avslutas.

Vid protokollet

Karin Svärd Wernersson

Justerat av

Madeleine Mårtensson

 

 

Det här inlägget postades i Bilder, Bolumästerskapet, Borgehage byalag, Bryggan, Exploateringen, Kvarnen, Lona-projektet, Midsommarfirande, Räpplinge hembygdsförening. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar